miercuri, 14 iulie 2010

Nunta de Piatra (1972)

1/8


2/8


3/8


4/8


5/8


6/8


7/8


8/8



Regia
Mircea Veroiu

Cu Leopoldina Bălănuţă, Nina Domiga

Gen
Drama

Durata
90 minute

Tip Ecran
normal

Premiera in Romania
1972

Prima parte a filmului "Nunta de piatra", realizat dupa doua povestiri de Ion Agarbiceanu (partea a doua este "La o nunta" in regia lui Dan Pita).
Actiunea filmului se petrece in zona aurifera a Tarii Motilor la inceputul sec. XX.
Filmul de debut al regizorului Mircea Veroiu.

"Mediu-metrajul Fefeleaga surprinde prin sobrietate, prin esentializare. Desi contine elemente de suprarealism, Mircea Veroiu ne propune aici un realism simbolic, poetic, de dimensiuni mitice si sugestii biblice. Un film sobru, expresiv, demonstrand capacitatea de esentializare si deschidere spre universalitate cu respectarea culorii locale. Femeia, zilnic urcand si coborand muntele abrupt si stancos, facand parca impreuna cu martoaga o unica fiinta a suferintei, strabate un traiect existential tragic, un drum al Calvarului, al Golgotei. Ea pare o tragediana antica, in tacere urmandu-si implacabilul destin, o rugatoare, un Sisif feminin condamnat unui supliciu zilnic, unei cazne continue, o Ioana d´Arc. Sensul filosofic si religios al acestui film este ca, prin asumarea vinei, prin marturisire, omul ispaseste si se rascumpara, jertfa fiind aici propria-i fiica. Cu o culoare locala exemplara - universul nostru taranesc, traditional -, filmul se deschide cu generozitate universalitatii prin exprimare si prin valoarea lui estetica. Nu este de mirare ca ambele mediu-metraje au fost achizitionate de Muzeul de Arta Moderna din New York. Prin puritatea limbajului cinematografic, acest film ne aminteste de Luchino Visconti, de Louis Malle. Dupa acest debut stralucit, cel mai valoros film al sau, in filmografia lui Mircea Veroiu se produce, progresiv, o ruptura intre "fondul filmului" si "forma filmului". Grija exagerata pentru forma saraceste substanta filmelor sale" (Mircea Dumitrescu).

Niciun comentariu:

Filme Romanesti online

O bogata colectie de Filme Romanesti

Filme Romanesti online vă pune la dispoziţie o bogată colecţie de filme romanesti uploadate pe video.google.com, video.yahoo.com, youtube.com, dailymotion.com, filebox.ro, trilulilu.ro, megavideo.com, blip.tv

Pe aceasta cale aducem multumiri tuturor utilizatorilor care au incarcat aceste filme, in special utilizatorului "filme romanesti" de pe youtube.com, utilizatorului "filme romanesti" de pe blip.tv si "cinemaromanesc" de pe youtube.com

Vizionare placuta!

Filme romanesti online

Filme romanesti online este o pagină absolut legală şi conţine doar linkuri (embed) către pagini de pe internet: video.google.com, video.yahoo.com, youtube.com, dailymotion.com, trilulilu.ro, filebox.ro şi altele…). Noi nu găzduim sau uplodam nici un fişier video, media şi nu suntem responsabili pentru acurateţe, copyright, legalitate, decenţă sau alt aspect ce ar putea conţine pagina noastră. Dacă aveţi întrebări legate de orice problemă legală va rugăm contactaţi site-urile care hostează aceste fişiere.
free counters